Gatvės maistas visame pasaulyje

Turbūt daugelis iš mūsų kelionėse esame ragavę tradicinių vietos patiekalų, lankę vietos kavines, restoranus ar užeigas. Tačiau ar visi išdrįstame paragauti maisto gaminamo gatvėje? Sakoma, kad toks maistas yra skaniausias, nors jo išvaizda ir neretai aplinka, kurioje jis ruošiamas neatrodo viliojančiai. Taigi, kokio gatvės maisto galima paragauti įvairiose šalyse?


Mėtų arbata, Marokas. Iki pat viršaus šviežiai skintomis mėtomis pripildytos stiklinės su gabalėliu cukraus vilioja ne vieno turisto akį. Toks gėrimas ne tik puikiai atgaiviną karštomis dienomis, bet ir yra Maroko kultūros dalis. Kiekvienas turistas turėtų ne tik paragauti, bet ir savo akimis pamatyti, kaip vietiniai ruošia mėtų arbatą.

Miaokou naktinis turgus, Taivanas. Turgaus centre yra senovinė šventykla, tačiau visi čia susirenka ne melstis, o tikra ta žodžio prasme puotauti. Geltoni turgaus žibintai nušviečia tradicinių Taivano užkandžių (makaronų sriubų, omletų su austrėmis, gyvačių, ryžių žarnokų ir kt.) alėja, kuria einant ne vienam tįsta seilės. Vietiniai ir turistai pasivaikščiojimą čia tradiciškai užbaigia "burulinių ledų" desertu. 


Šanchajaus koldūnai, Kinija. Šanchajaus gatvėse gausybė vietų, kuriose galite paskanauti tradicinio ir mėgstamiausio vietos valgio - koldūnų. Koldūnai patiekiami su įvairiausiais įdarais, belieka tik išsirinkti. 


Makaronai, Tailandas. Indas pilnas šviežių, ant atviros ugnies pakepintų makaronų savo kvapu vilioja praeivius Bankoko kiniečių kvartale. Turistai ir vietiniai, ne tik neretai skanauja tokį patiekalą, bet ir stabteli pasigrožėti tokių virtuvės šefų meistriškumu. 

Viščiukų žarnos, Filipinai. Filipinų gatvės virėjai siūlo paragauti viščiukų žarnų, kurios pirmiausia yra marinuojamos, o vėliau kepamos ant griliaus arba keptuvėje. Paprastai valgis yra patiekiamas su saldžiu, saldžiarūgščiu arba aštriu padažu. 

Paplūdimio maistas, Indija. Kai poilsiautojai Goa paplūdimiuose užsimano užkąsti, netoliese visuomet yra maisto pardavėjų, kurie siūlo egzotiškiausių užkandžių. Anjunos paplūdimyje galima paragauti nepaprasto skonio tradicinių indiškų pyragėlių - samosų, vištienos ir kitų valgių. 

Žiogai, Kinija. Gatvės maistas Kinijoje, kaip pavyzdžiui tokie žiogų vėrinukai, neretai šiurpina turistus. Tačiau vabzdžiai nėra toks neįprastas patiekalas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Europos sąjungos maisto ir agrikultūros asociacija yra suskaičiavusi daugiau nei 1400 maistingų ir reguliariai įvairiose šalyse patiekaluose naudojamų vazdžių rūšių. 

Banh Mi sumuštiniai, Vietnamas. Nuolat besišypsantys gatvės pardavėjai Vietname įtikina ne vieną praeivį paragauti net keisčiausiai atrodančių vietinių valgių. Tačiau šalyje galima paragauti ir kiek mūsų europiečių akiai įprastesnių patiekalų, kaip tarkim Banh Mi sumuštiniai, kurie ruošiami iš tradicinbio prancūziško batono su įvairiais mėsos ir daržovių įdarais. Vietname tokie sumuštiniai itin valgomi pusryčiams ar pietums. 

Ceviche, Peru. pajūrio mieste Mancora, Peru virėjai gatvės praeiviams mielai siūlo paragauti Ceviche - populiaraus valgio visoje Lotynų Amerikoje, kuris yra ruošiamas su citrusinių vaisių sulčių marinatu, iš šviežios žuvies ir jūros gėrybių. 









Parengta pagal www.travel.nationalgeographic.com

1 komentaras:

  1. Na kai kurių šalių maistas labai jau gurmaniškas...Nežinau ar drįsčiau paragauti. Pavyzdžiui, filipinai siūlo paragauti viščiukų žarnų...Skamba ne itin skaniai.

    AtsakytiPanaikinti